De 4 Edele Waarheden

Van alle boeddhistische leringen en principes die samen de Dharma vormen, is de bekendste formulering ongetwijfeld die van de Vier Edele Waarheden.

Het traditionele verhaal gaat dat de Boeddha, nadat hij verlichting had bereikt, zich afvroeg wie in staat zou zijn om zelf te begrijpen wat hij had begrepen. Hij dacht aan vijf metgezellen met wie hij al verzakingen had beoefend. Dus liep hij naar Sarnath, waar ze verbleven en gaven wat "het eerste onderricht" wordt genoemd. Dit onderricht nam de vorm aan van de volgende vier edele waarheden:

De eerste waarheid is dat ons leven gekenmerkt wordt door lijden of ontevredenheid. De boeddhistische term hiervoor is dukkha.

De tweede waarheid is dat de oorzaak van dukkha afgunst is.

De derde waarheid is dat als we een einde kunnen maken aan afgunst, we een einde kunnen maken aan lijden.

Ten slotte is de vierde waarheid dat de manier om een einde te maken aan hunkering het volgen van het Achtvoudige Pad is.

Een goede manier om dit onderricht te begrijpen is te denken aan een dokter die een medische behandeling voorschrijft. Eerst identificeert hij de symptomen - in dit geval is onze ervaring van dukkha of lijden de 'ziekte' die de menselijke conditie aantast. Vervolgens stelt de dokter de oorzaak van de ziekte vast - dit is de tweede waarheid, dat lijden veroorzaakt wordt door hunkering. Vervolgens erkent hij de mogelijkheid van genezing. Ten slotte schrijft hij een behandeling voor - in dit geval het Achtvoudige Pad.

Over lijden

De nadruk op dukkha heeft er vaak toe geleid dat mensen denken dat het boeddhisme duister is, en ze zijn verbaasd dat mensen in boeddhistische landen over het algemeen vrolijk en gelukkig zijn. Als we echter nadenken over de mensen die we kennen en de strijd, moeilijkheden en teleurstellingen waar iedereen mee te maken heeft, kunnen we zien dat dukkha echt een onontkoombaar deel van het leven is. Uiteindelijk komen er grote moeilijkheden.

De Boeddha noemde ouderdom, ziekte en dood in het bijzonder en herinnerde zijn toehoorders eraan dat alles wat we ervaren vergankelijk is. We kunnen ook denken aan rampen zoals oorlog en hongersnood, of psychologisch lijden zoals stress, angst en depressie. Dit betekent niet dat er geen geluk en plezier in het leven is, maar wel dat een realistisch begrip altijd dukkha moet omvatten.

De edele waarheid van lijden is als volgt: geboorte is lijden; ouder worden is lijden; ziekte is lijden; dood is lijden; verdriet en weeklagen, pijn, droefheid en wanhoop zijn lijden; associatie met het onaangename is lijden; dissociatie van het aangename is lijden; niet krijgen wat je wilt is lijden. Kortom, de vijf aggregaten van gehechtheid zijn lijden.

De Bouddha, Dhammacakkapavatana Sutta

Werken met onze geest

De centrale intuïtie van de Boeddha was dat onze geest een rol speelt in het creëren van lijden. De tweede en derde waarheid onderstrepen dit en vertellen ons dat het mogelijk is om anders te reageren. Verlangen" (de tweede waarheid) is wat we doen als we niet kunnen accepteren wat het leven ons brengt. Het neemt vele vormen aan, waaronder escapisme, het zoeken van afleiding of zekerheid in bijvoorbeeld materiële bezittingen. Het kan ook leiden tot wrok, boosheid en schuld.

Dit, monniken, is de edele waarheid van de oorsprong van lijden: het verlangen om te worden (geworteld in onwetendheid) en vergezeld van passie en genot, (in het worden) het genieten van het huidige hier en nu, dientengevolge het verlangen naar zinnelijk genot, het verlangen om te worden, het verlangen om niet te worden.

De Boeddha, Dhammacakkapavatana Sutta

Een ander soort reactie is mogelijk. Boeddhistische mindfulness beoefening stelt ons in staat om te herkennen hoe we weerstand bieden tegen moeilijkheden en om verschillende reacties te leren die geassocieerd worden met kwaliteiten zoals geduld, tevredenheid en vriendelijkheid.

Iedereen in deze wereld die dit ellendige en kleverige verlangen, dat zo moeilijk te overwinnen is, overwint, zal zijn verdriet zien vallen als waterdruppels op een lotusblad.

De Boeddha, De Dhammapada

Creatief antwoorden

De fundamentele reden waarom het boeddhisme niet pessimistisch is, is dat het stelt dat het niet onvermijdelijk is dat we jaloers reageren op onze ervaringen. Elk moment biedt een keuze en we kunnen er vaardig op reageren, bijvoorbeeld met vriendelijkheid en bewustzijn. Het onderwijzen van ontvankelijkheid en creativiteit is één manier om dit te begrijpen.

En dit, monniken, is de edele waarheid van de beëindiging van lijden: het eindeloos vervagen en ophouden, verzaking, overgave, bevrijding en loslaten van dit verlangen.

De Boeddha, Dhammacakkapavatana Sutta

Het is niet gemakkelijk om zoiets fundamenteels als onze neiging om lijden af te wijzen te veranderen. Daarom onderwees de Boeddha het Edele Achtvoudige Pad, dat het hele leven omvat.