De idealen in het hart van het boeddhisme staan bekend als de 'drie juwelen' of 'drie schatten'. Dit zijn de Boeddha (het gele juweel), de Dharma (het blauwe juweel) en de Sangha (het rode juweel). Door deze elementen tot de centrale principes van je leven te maken, word je boeddhist.

De 3 juwelen van het boeddhisme

De Boeddha verwijst zowel naar de historische Boeddha als naar het ideaal van Boeddhaschap zelf.

De hele boeddhistische traditie is afgeleid van de historische Boeddha en alle scholen beschouwen hem als hun stichter, gids en inspiratiebron.

Toevlucht nemen tot de Boeddha betekent dat je hem beschouwt als je ultieme leraar en spirituele voorbeeld.

Het betekent ook dat je toegewijd bent aan het bereiken van Boeddhaschap - verlichting omwille van alle wezens - wat betekent dat je ernaar streeft iemand te worden die de aard van de werkelijkheid absoluut duidelijk ziet, zoals die is, en die volledig en natuurlijk leeft in overeenstemming met deze visie. Dit is het doel van het boeddhistische spirituele leven, dat het einde van lijden betekent voor iedereen die het bereikt.

De Boeddha

Dharma verwijst in de eerste plaats naar de leer van de Boeddha, of de waarheid die hij begreep. Het woord 'Dharma' heeft vele betekenissen, maar de belangrijkste is die van ongemedieerde Waarheid (zoals ervaren door de verlichte geest). Als term omvat het ook boeddhistische leringen als diezelfde waarheid bemiddeld door taal en concepten. In deze tweede betekenis is de Dharma de leer die ontstond toen de Boeddha voor het eerst zijn realisatie onder woorden bracht en aan anderen doorgaf in Sarnath in Noord-India. Deze gebeurtenis wordt traditioneel "de eerste draai van het Dharmawiel" genoemd, en het achtspaaks Dharmawiel is een veelgebruikt embleem van het boeddhisme.

Dharma verwijst ook naar de verzameling geschriften die beschouwd worden als deel uitmakend van de boeddhistische canon. Deze omvatten de verslagen van het leven van de Boeddha (bekend als de Pali Canon), latere geschriften en de schriftelijke leringen van degenen die in de loop der eeuwen verlichting hebben bereikt. De canon als geheel is enkele honderden keren langer dan de Bijbel en vertegenwoordigt een hoeveelheid literatuur van ongeëvenaarde rijkdom. Het omvat werken zoals de Dhammapada, de Diamant Soetra en het Tibetaanse Dodenboek.

Dharma verwijst ook naar de praktijken die in de geschriften worden beschreven. Ondanks de rijkdom van de literatuur is de essentie van het boeddhisme heel eenvoudig: het gaat erom manieren te vinden om onszelf te transformeren. Het kan als volgt worden samengevat: "Leer goed te doen, stop met kwaad doen, zuiver het hart" (zoals de Dhammapada het zegt).

De Dharma beschouwen als een toevluchtsoord betekent dat we deze leringen beschouwen als de beste gids voor de werkelijkheid en dat we onszelf verplichten om ze in praktijk te brengen. De Triratna-benadering benadrukt de centrale leringen die alle grote scholen gemeen hebben. Deze leringen benadrukken de ontwikkeling van opmerkzaamheid en vriendelijkheid, het onderzoeken van onze handelingen in het licht van onze ethische waarden en de manier waarop onze gedachten ons leven bepalen.

Door de centrale leringen van de Boeddha te onderzoeken, ontdekken we de grote boeddhistische kwaliteiten van wijsheid en mededogen. Oprechte betrokkenheid bij de boeddhistische basispraktijken biedt een context voor het begrijpen van en het aangaan met de diepere leringen van het boeddhisme. Zoals Sangharakshita zegt: Er zijn geen hogere leringen, alleen diepere realisaties.

Onze benadering is radicaal in de zin dat ze teruggaat naar de bezielende geest en de fundamentele leringen. Elk element van deze traditie kan een bron van inspiratie zijn voor zover het een uitdrukking is van de Dharma. Vandaag de dag kunnen we zeggen dat mensen erfgenamen zijn van de hele boeddhistische traditie - een onvergelijkbare opslagplaats van spirituele ervaring en begeleiding.

De Dharma

We moeten allemaal van anderen leren. Als we de Dharma willen beoefenen, hebben we het voorbeeld en onderricht nodig van anderen die dat voor ons hebben gedaan, vooral van hen die zelf een dieper begrip van de aard van de werkelijkheid hebben verworven. De derde van de drie juwelen is daarom de Sangha of spirituele gemeenschap.

Meer in het algemeen verwijst de term "sangha" ook naar de mensen met wie we ons spirituele leven delen. We hebben de begeleiding nodig van persoonlijke leraren die verder op het pad staan dan wijzelf, evenals de steun en vriendschap van andere beoefenaars. Dit is heel belangrijk, want het boeddhisme is geen filosofie of een abstracte geloofsbelijdenis; het is een manier om het leven te benaderen en daarom heeft het alleen zin als het belichaamd is in mensen. In de breedste zin verwijst de Sangha naar alle boeddhisten in de wereld, die van het verleden en die van de toekomst.

Daarnaast worden de idealen van het boeddhisme belichaamd door archetypische figuren die bodhisattva's worden genoemd. Avalokitesvara is bijvoorbeeld de belichaming van Mededogen en wordt afgebeeld met vier, acht of duizend armen waarmee hij alle levende wezens probeert te helpen; Manjusri is de belichaming van Wijsheid en wordt afgebeeld met een zwaard waarmee hij onwetendheid doorsnijdt. Samen staan de bodhisattva's en de andere verlichte meesters bekend als de Arya Sangha of gemeenschap van Nobelen.

Onze Sangha

De Boeddha zei ooit dat kalyana mitrata - spirituele vriendschap of "vriendschap met wat mooi is" - het hele spirituele leven is. Onze gemeenschap neemt deze woorden ter harte. Je zou kunnen zeggen dat kalyana mitrata het geheel is van de Triratna boeddhistische gemeenschap. Triratna-centra zijn niet alleen plaatsen waar meditatietechnieken worden onderwezen of waar informatie over het boeddhisme wordt doorgegeven. Wanneer iemand voor het eerst een Triratna-centrum bezoekt, wordt hij of zij beschouwd als Vriend. Hij of zij mag deelnemen aan alle openbare activiteiten van het centrum, inclusief meditatielessen, de studie en beoefening van het boeddhisme, artistieke evenementen, enz. Er is geen verplichting of druk om zich verder in te zetten en sommige mensen blijven vele jaren Vriend. Zij die dat wensen, krijgen echter de kans om andere beoefenaars te leren kennen en hun banden te versterken. De structuren van de gemeenschap kunnen allemaal gezien worden als een kader voor kalyana mitrata en vriendschap.

Het hart van de Triratna boeddhistische gemeenschap wordt gevormd door de Triratna Boeddhistische Orde. De Orde is noch wereldlijk noch monastiek; sommige leden van de Orde hebben gezinnen, terwijl aan de andere kant van het spectrum sommigen celibatair zijn en bekend staan als anagarika. Anderen leven en werken in Triratna's woongemeenschappen en in teamverband. Je leven of werk delen met andere boeddhisten kan zeer gunstige omstandigheden creëren voor spirituele beoefening. Essentieel is de spirituele toewijding van de leden van de Orde, niet de levensstijl die ze aannemen. Bovenal proberen ze hun spirituele leven te delen en samen te werken in de beoefening en verspreiding van de Dharma. De Orde staat open voor elke man of vrouw (ongeacht leeftijd, ras, klasse, geslacht, seksualiteit, kaste of enig ander criterium) die oprecht en effectief toegewijd is aan het beoefenen van de Dharma.

De Sangha